Word niet ziek met kerstmis? De countdown loopt!

Wel, zit je op kantoor en je hoort één van je collega’s elke seconde hoesten, niezen of snotteren.
Langzaam maar zeker begint het opnieuw: het natte en koude weer voor de kerstdagen en we hebben bijna allemaal te maken met verkoudheden etc.


Maar er is hoop dat je dit jaar van alle ellende gespaard blijft … omdat je deze aanbevelingen leest.
Je bent slechts een paar stappen verwijderd van belangrijke tips en tricks, waarmee je virussen en bacteriën buitenspel kunt zetten. Geloof ons, er is zoveel dat je kunt bereiken met kleine veranderingen. Je moet alleen consequent zijn – en daarom zijn wij enorm blij dat wij jou kunnen helpen.

 

Dus, start met de “VINK LISSE pro Xmas Challenge” met ons: niet hoesten, niezen of snotteren tijdens de kerstdagen!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

feiten en cijfers

0 x
-
0 x
-
0 %
-
0 %
-

…..Per uur dat een volwassen persoon zijn gezicht gemiddeld aanraakt.

… Gemiddeld worden er meer bacteriën gevonden op het toetsenbord van een computer dan een openbaar toilet.

Van alle infecties die overgedragen worden via de handen – vooral verkoudheden en griep.

…. Van alle oppervlakkten die besmet zijn met ziekteverwekkers tijdens de lunch door een zieke collega die naar het werk komt.

Onderzoekers van de Tucson universiteit in Arizona (USA) hebben de toegangsdeur van een kantoorgebouw voor een studie verontreinigd.
Ze hebben een virus op de deurklink geplaatst, die geen mens infecteert, maar is vergelijkbaar met het verkoudheidsvirus.
In slechts 2 uur had het virus de koffiemachine besmet, de magnetron, de deurklink van de koelkast, de toiletten en tenslotte de kantoren. Het kantoor werd een echte biologisch wapen voor bacteriën.
Na vier uur werd het virus op meer dan 50% van de vaak aangeraakte plaatsen gevonden en op de handen van de helft van de 80 medewerkers. De onderzoekers berekenden risico op infecties van 30% van de werknemers.

Uw verantwoordelijkheid

  • Als werkgever ben je in principe verplicht om een schone werkplek aan te bieden en te voorzien van bijvoorbeeld zeep en ontsmettingsmiddelen.
  • Daarnaast dien je je werknemers te voorzien van gemakkelijk, toegankelijke en begrijpelijke informatie over de hygiënische normen. Posters, stickers, e-mails etc. zijn mogelijke middelen.
  • Medewerkers zijn verplicht om de hygiënevoorschriften van het bedrijf te volgen. Om hen aan te moedigen is het belangrijk om deze richtlijnen uit te leggen.

De belangrijkste plaatsen

Telefoon-
hoorn

Omdat bijna niemand weet dat je ook telefoons regelmatig moet schoonmaken.

KOFFIE-
kopjes

Bacteriën voelen zich meestal thuis in koffiekoppen.

KOEL-
KASTEN

Beschimmeld voedsel is niet alleen smerig, maar kan ook behoorlijk schadelijk zijn voor je gezondheid.

toetsen & schakelaars

Ook als het om de liftknop gaat of de startknop van uw printer: Toetsen en schakelaars zijn meestal broedhaarden voor bacteriën.

Toetsenbord

Maak regelmatig je toetsenbord schoon

COMPUTER-MUIS

Hier geldt hetzelfde als voor de telefoon. Wees eerlijk, wanneer was het de laatste keer dat je je computermuis grondig hebt schoongemaakt?

deurklink

Waar veel handen komen, komen ook veel bacteriën en die voelen zich ook meteen thuis.

Openbaar vervoer

Medewerkers die met het openbaar vervoer komen, moeten hun handen wassen alvorens ze beginnen te werken.

Waarom uw handen wassen belangrijk is

Vijf kleine stappen met een groot effect. Als je bij het handen wassen de volgende regels toepast, doe je heel veel om mogelijke ziekteverwekkers te voorkomen.

Download het PDF-document “Hoe was ik mijn handen?”. Geef deze verder aan uw collega’s of hang hem op de toiletdeuren van je bedrijf als een kleine “hygiëne herinnering”.

Goed luchten

  • Lucht je kantoor meerdere keren per dag voor een paar minuten door de ramen en deuren wijd te openen. Dit vermindert het aantal ziektekiemen in de lucht en vermindert het risico van infectie.

  • Daarnaast zorgt voldoende ventilatie voor meer luchtvochtigheid binnen het kantoor, wat meestaal zeer laag is in de winter door de verwarming. Dit kan uiteindelijk zorgen voor minder bacterieën.

  • Een hoge luchtvochtigheid helpt om griepvirussen te neutraliseren. Tot nu toe werd aangenomen dat alleen slijmvliezen snel uitdrogen in droge lucht, en dat daardoor virussen gemakkelijk voortbewegen. Het is duidelijk dat regelmatige ventilatie goed doet op twee manieren.

Hoesten, verkouden, niezen

Een hand voor je mond houden wanneer je moet hoesten wordt als nobel gezien en goed opgevoed, maar eigenlijks is het zeer ongezond. Tenminste voor uw medemens. Want elke keer als je hoest of niest, vliegt een groot deel van de virussen vanuit je lichaam in je hand – en zoals je hebt geleerd de handen zijn de grootste verspreider van de ziekte. Dus hoest of niest beter in je mouw of zakdoek om je handen schoon te houden.

Als het mogelijk, probeer zoveel mogelijk afstand te houden van uw medemensen wanneer u veel hoest of niest en draai u om. Gelukkig doen de meeste mensen dat onbewust. 

Belangrijk: om volledig safe te zijn, was altijd uw handen nadat u iets gedaan hebt. Altijd! 

GOED MET ZIEKE COLLEGA's omgaan

Veel werknemers komen naar het werk wanneer ze ziek zijn. Meestal omdat erveel werk is en ze willen niet overkomen als iemand die lui is. Volgens de Duitse federatie voor Handel, 67% van de werknemers komen minstens 1keer per jaar ziek naar het werk. Psychologisch gezien noemt dit fenomeen "presenteeism"
Het gemiddelde productiviteitsverlies van een bedrijf is te wijten aan mensen die ziek komen werken. Dit is 3keer zo hoog als mensen die niet meer willen komen werken.
Als je echt ziek bent, kun jij en je handen beter thuis blijven. Je vertonen op het werk kan dapper zijn, maar het is het risico niet waard om andere mensen ook ziek te maken. Als het iedereen ziek wordt, is uiteindelijk niemand geholpen.

HIER ZIJN EEN AANTAL IDEEËN OVER HOE OM TE GAAN MET COLLEGA'S DIE ZIEK OP HET WERK KOMEN.

Confronteer

Hopelijk is dit niet nodig. Het gaat om het signaal dat je mensen geeft wanneer er iemand ziek komt werken.

lachen

Omdat niets zo belangrijk is en niemand is zo onvervangbaar dat enkel jij niet voor een paar dagen thuis kan blijven om je te verzorgen.

corrigeer

Vertel zieke collega's in detail wat je zal doen wanneer je geïnfecteerd wordt en daarom kan je misschien je vakantie mislopen.

vrienden

En wanneer alle argumentatie niet werkt, sluit dan alle deuren. Terug naar huis en kruip je bed in.

Ontdek nu onze beste producten voor optimale hygiëne op uw kantoor.

Bronnen:

https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/etiquette/coughing_sneezing.html

https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/best-way-to-wash-your-hands/

https://www.personneltoday.com/hr/maintain-employee-wellbeing-reduce-absence/

http://www.business-on.de/arbeitsplatz-bakterien-und-viren-im-buero-vermeiden-_id53837.html

https://www.weser-kurier.de/deutschland-welt/deutschland-welt-wirtschaft_artikel,-bakterien-und-viren-im-buero-entfliehen-_arid,1768706.html

https://www.bueromoebel-experte.de/ratgeber/buero-alltag/keimfallen-im-buero-hier-kann-man-sich-anstecken/

https://www.tagesspiegel.de/wissen/von-der-tuerklinke-bis-in-den-mund-viren-besiedeln-bueros-binnen-stunden/10670998.html

https://web.de/magazine/gesundheit/schutz-viren-bakterien-schuetzen-buero-erkaeltungen-grippe-33134256

https://t3n.de/news/viren-im-buero-569681/