0800-2358 465 

Netheid en orde in het bedrijf

Dat moet weg en dat moet daarheen

Een werkdag in het leven van conciërge Heiger-Hüllsthoff

Allegaartje & Co.KG uit Oberlohe, Duitsland

07:45 uur

Buiten is het nog steeds donker, het motregent, geen fijn weer. De conciërge Heiger-Hüllsthoff is er al, als een van de eersten. Hij is ook de eerste die ziet dat de vuilvangmat bij de ingang van het bedrijf Allegaartje & Co.KG e.V. ontbreekt. ’Als iemand hier uitglijdt en zijn nek breekt. Zo werkt het niet. Er moet snel iets gebeuren.’

08:05 uur

De vuilvangmat ligt al klaar bij de ingang als de medewerkers aankomen. De conciërge Heiger-Hüllsthoff is trots op zichzelf. Maar niet voor lang. Want niets ontsnapt aan zijn ogen; met zijn collega's komen stapels bladeren het bedrijf binnen. ’Dit moet opgeruimd worden. Ik heb een bezem nodig, een veegmachine zou nog beter zijn.’

10:22 uur

De ingang is sprankelend schoon, geen herfstblad te zien, noch voor noch achter de deur. Perfect ... behalve ... ja, behalve de plassen. Of was dat misschien de Duitse Dog van de controleur van de tweede verdieping. ’O wee, Lola, jij reus van een hond! Dat moet weg. En snel een beetje.’ Conciërge Heiger-Hüllsthoff zet twee paraplubakken klaar.

12:01 uur

Oh, getver. Boem! Uitgegeleden. Conciërge Heiger-Hüllsthoff zelf. Wat nu? Zijn stagiair Manfred zegt: ’Mijnheer Heiger-Hüllsthoff moet daar weg.’ Als de directie hem daar zo ziet zitten. Hoe kan het dat zijn baas de banaan in de keuken heeft gemist? En waar is de vuilnisbak eigenlijk?

13:08 uur

Conciërge Heiger-Hüllsthoff hinkt nog steeds een beetje, maar gelukkig is er niets ergers gebeurd. Maar er is nog iets aan de hand. Want wat ziet de conciërge weer met lede ogen aan? Vuilnis, afval en nog meer troep. In de buitenruimte ziet het eruit als een vuilnisbelt. ’Manfred’, roept hij om zijn stagiair, ’dat moet weg daar. Maar schiet alsjeblieft op.’ En hij reikt zelf naar de grijper en maakt korte metten met sigarettenpeuken, voedselresten en zakdoeken.

14:57 uur

Goeie vent, die Manfred. Conciërge Heiger-Hüllsthoff is tevreden met zijn stagiair. Al het afval werd in vuilniszakken gedaan en in de vuilnisbak gedeponeerd. ’Maar... de jongen heeft toch niet...? Of toch wel? Ja, dat deed hij wel...’ Manfred heeft inderdaad tegelijkertijd de lunch van Heiger-Hüllsthoff weggegooid, het niet-verorberde deel dan. Dat hoefde echter niet.

15:02 uur

Met een knorrende maag en een grommende Duitse Dog Lola van de controleur van de tweede verdieping, trekt conciërge Heiger-Hüllsthoff van leer. Hij gaat met zijn microvezeldoek de deurbordjes na, veegt het stof en het vuil van de waarschuwingsborden en nooduitgangverlichting. ’De vuile laag, die moet weg, maar pronto, toe maar Lola, lik het maar weg’, lacht hij om zijn eigen grapje en voert Lola een lekker brokje.

15:34 uur

Manfred komt rustig de hoek en sleept de reinigingswagen achter zich aan en met een kleine snack voor zijn baas, wiens maag nu luider klinkt dan het grommen van de Duitse Dog Lola. ’Pizza ... mijn favoriete eten’, reageert de uitgehongerde conciërge verheugd en bijt erin. En oeps, het is al gebeurd: Vet, olie en dan ook nog met draden landt de heerlijke kaas met een klodder saus op de keukentegels. En Lola komt er meteen aan en loopt in de smurrie. ’Dat moet schoongemaakt’, zegt nu zelfs Manfred en trekt Lola naar buiten, voor de entree.

15:35 uur

’En dat moet zo moeten blijven?’ Conciërge Heiger-Hüllsthoff kijkt naar de sporen die de tomaten-kaas-hond heeft achtergelaten, die eruit zien als mieren op weg naar een dutje na een feestmaal. ’Je moet dat daar weghalen; ik heb een stofzuiger nodig.’ Marietta van de receptie kijkt hem niet-begrijpend aan: ’Een stofzuiger? Bij die smeerboel? Dat zuigt hij niet op.’ Geen probleem: Het is niet zo dat Heiger-Hüllsthoff geen nat/droogzuiger tot zijn beschikking heeft: ’Die halen we er nu meteen bij’.

16:47 uur

Het schiet al op. Het is bijna sluitingstijd. Nog even snel met de ruitenreinigingsset de ramen op de tweede verdieping bij de controller schoonmaken, degene met de Duitse Dog, Lola. ’Aardige vent, maar die hond is te groot, een reus.’ Lola schiet meteen om de hoek met nog een paar vieze poten. ’Nee, dat moet daar weg, of beter gezegd, die moet weg.’ Conciërge Heiger-Hüllsthoff pakt zijn hogedrukreiniger en zwaait er mee naar de controller. Je maakt zeker een grapje. ’Jij of ik?’

17:07 uur

Klaar. Over en uit. Voor vandaag is het genoeg geweest. Snel de laarzen in de laarzenreiniger wat schoonmaken en dan naar huis: ’Manfred, je moet hierheen, want dat wat onder je schoenen zit moet weg, jongen!’ Een beetje moe van de lange dag, maar met schone schoenen gaan Manfred en conciërge Heiger-Hüllsthoff vlot stappend op weg. Ieder naar zijn eigen huis. Tot morgen weer een dag begint.
 

MOBIEL GEOPTIMALISEERDE WEERGAVE GEWENST?

De KAISER+KRAFT webshop is nu ook beschikbaar in een nieuwe mobiele versie die voor u voortdurend verder wordt ontwikkeld.
De mobiele weergave proberen