Orde is het halve werk

Alles op zijn plaats

2019/01/14

Wanneer u als ambachtsman overweegt om voor uzelf te beginnen, hebt u zeker een portie creativiteit nodig. Bij de inrichting van de werkplaats is rommel echter niet bevorderlijk. Het gaat immers om efficiënt werken in een omgeving waarin dat mogelijk is – functionaliteit en ergonomie hebben hier prioriteit. Dit bevordert niet alleen de orde, maar ook het werkplezier omdat het dagelijkse werk sneller gedaan is. Natuurlijk verschillen de behoeften van een autowerkplaats van die van een meubelmakerij, en deze laatste weer van de eisen van een sanitair- en verwarmingsbedrijf.

Welke gereedschappen hebt u dagelijks nodig? Waar kan opslagruimte worden gepland? Wat moet daar worden opgeslagen? Zijn er dingen die maar één keer per week – of zelfs één keer per jaar – nodig zijn? Hoe moeten chemicaliën en andere gevaarlijke materialen worden behandeld? Een belangrijk gebruiksvoorwerp – en het centrum van alle activiteit in een werkplaats – is meestal een werkbank. Nog voordat u een werkbank kies, zijn er nog vele vragen te beantwoorden: hoeveel ruimte moet de werkbank bieden? Hoeveel bergruimte is er nodig onder de bank – en waarvoor? Zijn legborden voldoende of is het beter om laden te hebben? Wat moet op de bank worden bewerkt – en welk gewicht moet de werkbank kunnen dragen? Wordt deze voornamelijk gebruikt voor zittend of staand werk – of beide? Antwoorden op deze vragen helpen om voor alles de juiste plek te vinden.

Mobiel werken

Bij veel beroepen is het ook niet altijd mogelijk om aan een werkbank te werken, waar alles wat nodig is klaarstaat. Voor al deze gevallen zijn er bijvoorbeeld mobiele gereedschaps- en werkplaatswagens, waarin de meest gebruikte gereedschappen en andere hulpmiddelen netjes kunnen worden opgeborgen en op elk moment gemakkelijk naar de plaats van gebruik kunnen worden vervoerd. Als er ook materiaal moet worden verplaatst, kunnen daarvoor mobiele materiaalwagens of verrijdbare werkstations worden gebruikt, die voor elk doel kunnen worden aangepast met legborden, laden of geperforeerde platen.

Zelfs als mobiliteit slechts af en toe nodig is, zijn mobiele oplossingen een toekomstgerichte investering: want ze zijn natuurlijk net zo geschikt om de zaken stationair op orde te houden. De mobiele oplossingen helpen ook om reeds bestaande werkprocessen te optimaliseren, waarvoor de ’5S’-methode van de Japanner Taiichi Õno (1912-1990) een beproefd model is dat door beroepsverenigingen wordt aanbevolen. Õno was een van de medeoprichters van het succesvolle Toyota-productiesysteem in de jaren vijftig. De kern van ’5S’ is het idee dat men de werkplek schoon moet houden en alleen de benodigde gereedschappen en benodigdheden moet hebben, die in het ideale geval binnen handbereik liggen.

Zodra het optimum is gevonden, beveelt Õno standaardisatie van het hele bedrijf aan, terwijl tegelijkertijd voortdurend vragen gesteld worden en verder geoptimaliseerd wordt. Voor een repetitief werkproces, dat altijd op precies dezelfde manier wordt uitgevoerd, kan bijvoorbeeld een ideaal uitgeruste materiaal- of gereedschapswagen worden gedefinieerd. De beloning is uiteindelijk aanzienlijk meer orde en duidelijkheid op de werkplek en uiteindelijk meer efficiëntie binnen de gehele productie.

Voor deze gevallen zijn er bijvoorbeeld mobiele gereedschaps- en werkplaatswagens, waarin de meest gebruikte gereedschappen en andere hulpmiddelen netjes kunnen worden opgeborgen en op elk moment gemakkelijk naar de plaats van gebruik kunnen worden vervoerd. Als er ook materiaal moet worden verplaatst, kunnen daarvoor mobiele materiaalwagens of verrijdbare werkstations worden gebruikt, die voor elk doel kunnen worden aangepast met legborden, laden of geperforeerde platen.

Montagewagen

Optimaal opslaan

Opslaan

Bij veel beroepen is het niet altijd mogelijk om aan een werkbank te werken, waar alles wat nodig is klaarstaat. Voor deze gevallen zijn er bijvoorbeeld mobiele gereedschaps- en werkplaatswagens, waarin de meest gebruikte gereedschappen en andere hulpmiddelen netjes kunnen worden opgeborgen en op elk moment gemakkelijk naar de plaats van gebruik kunnen worden vervoerd. Als er ook materiaal moet worden verplaatst, kunnen daarvoor mobiele materiaalwagens of verrijdbare werkstations worden gebruikt, die voor elk doel kunnen worden aangepast met legborden, laden of geperforeerde platen.

Ladekasten bieden veel opbergruimte op een klein oppervlak. In lades van verschillende hoogtes kunnen zowel groot gereedschap als kleine onderdelen worden opgeborgen. Praktische lade-indelingen zoals scheidingsschotten, kunststofbakken, enz. helpen om steeds het overzicht te houden. U kunt gereedschap ook overzichtelijk opbergen met behulp van geperforeerde platen, die eenvoudig aan de muur of op werkbanken kunnen worden bevestigd.

Ook hier is een goede planning vooraf belangrijk: wat moet altijd snel toegankelijk zijn? Wat is niet zo vaak nodig? Wat is het gewicht van de onderdelen die opgeslagen moeten worden? Is er gevaar voor lekkage van de opgeslagen stoffen? Voor gevaarlijke stoffen in kleine emballages zijn er speciale stellingen voor gevaarlijke stoffen met roostervloeren en opvangbakken op het laagste niveau.

Als de gevaarlijke stoffen bijzonder ontvlambaar zijn of achter slot en grendel moeten worden bewaard, wordt de aanschaf van vuurvaste afsluitbare opslagkasten voor gevaarlijke stoffen aanbevolen die voorzien zijn van opvangbakken voor vloeistoffen. Overigens: ook reinigingsmiddelen, verf en smeermiddelen zijn meestal schadelijk voor grondwater en moeten daarom worden opgeslagen in geschikte kasten.

De volgende producten maken het opbergen nog gemakkelijker:

Ergonomisch werken

Zodra de basisuitrusting van de werkplaats aanwezig is, is het tijd voor een meer gedetailleerde planning: kan overal stroom worden aangesloten? Welk soort stoelen is nodig voor welke activiteiten? En zijn alle werkplekken zodanig verlicht dat er gewerkt kan worden zonder vermoeid te geraken? Flexibele stroomaansluitingen overal in de werkplaats kunnen bijvoorbeeld worden gerealiseerd met een kabelhaspel – de stroom is dan precies daar beschikbaar waar hij nodig is, en na het werk wordt de kabel veilig opgeborgen zonder dat er struikelgevaar ontstaat.

Voor het zitten brengen mobiele werkkrukken en draaistoelen met gasveer-hoogteverstelling de nodige flexibiliteit en ergonomie in het meubilair – ze zijn geschikt voor allerlei werkzaamheden en kunnen ook gemakkelijk worden verplaatst. De verlichting moet zodanig worden geïnstalleerd dat elke werkplek goed wordt verlicht (ten minste 500 lux), maar dat tegelijkertijd verblindingsvrij kan worden gewerkt en schaduwen worden vermeden. Dit kan worden bereikt met een mix van directe en indirecte plafondverlichting. Werkplaatslampen – bij voorkeur op verschillende manieren instelbaar en dimbaar – zorgen eveneens voor het juiste licht de werkplek voor de werkzaamheden die er worden uitgevoerd.




Ergonomisch werken

En hier vindt u de producten voor een beter zicht:

De 5S-regel

’Sorteren’ (Japans: Seirii): alles wat momenteel niet nodig is op de werkplek wordt opgeruimd.

’Zetten’ (Seiton) / zichtbare orde creëren: alles wat echt nodig is, staat op een zinvolle plek. Het ontbreken van gereedschap enz. moet dus snel herkenbaar zijn.

’Schoonmaken’ (Seiso): de werkplek wordt schoongemaakt. Bovendien wordt bij deze stap de noodzakelijke uitleg van de werkprocessen gegeven.

’Standaardiseren’ (Seiketsu): de standaards voor de inrichting van de werkplek worden vastgesteld en analoog uitgevoerd.

’Voortdurend verbeteren’ (Shitsuke): elke medewerker moet de naleving van de standaards kort, maar zo mogelijk dagelijks, controleren, in vraag stellen en optimaliseren.

Werkplaatsinrichting mg$

Neem contact met ons op!

Wij staan voor uw vragen ter beschikking en beantwoorden deze gratis.