Zwenkwielen

Praktisch en onmisbaar voor talrijke transportmiddelen: zwenk- en bokwielen zijn niet meer weg te denken uit de operationele logistiek. Het is een goed idee om er meteen een voorraad van aan te schaffen. Bij VINK LISSE vindt u zwenk- en bokwielen in veel verschillende uitvoeringen: van zwenkwielen van polyamide tot massief rubberen zwenkwielen.

In de categorie Zwenkwielen bieden wij u producten van de volgende merken aan: Proroll, Wicke, EUROKRAFTbasic, TENTE, Wagner.

Merk
Wiellagering
Wieldiameter
Relevant
Aantal artikelen: 282

Zwenk- en bokwielen: wat is het verschil tussen de twee?Zwenkwielen zijn verticaal draaibaar. Hierdoor kunnen ze zich onafhankelijk van de huidige bewegingsrichting positioneren. Dit maakt ze tot een bijzonder handig toebehoren in de vervoerslogistiek. Bokwielen daarentegen kunnen niet draaien. Zij kunnen slechts in één richting rechtuit bewegen, maar wel snel en stabiel.Combineer zwenk- en bokwielenIn principe is het een goed idee om gebruik te maken van de voordelen van beide soorten transportwielen. Dan kunt u op rechte stukken steeds rechtuit rijden en toch met weinig moeite alle bochten en hindernissen nemen. De combinatie van twee zwenkwielen en twee bokwielen is daarom ook de meest voorkomende variant.Vier zwenkwielen zijn echter ideaal als u in krappe ruimtes moet manoeuvreren en bijvoorbeeld serveerwagens door smalle kantoorgangen of montagewagens langs vele werkstations moet rijden. Vier bokwielen of geremde zwenkwielen zouden theoretisch bijzonder soepel en recht kunnen rijden op afgebakende paden. In werkelijkheid komt deze variant echter niet vaak voor.Wat zijn de voordelen van de materialen voor zwenk- en bokwielen?Afhankelijk van waarvoor ze worden gebruikt, zijn verschillende band- of wielmaterialen voor zwenk- en bokwielen van voordeel:  • Zwenkwielen van grijs gietijzer zijn robuust en slijtvast en daardoor geschikt voor veeleisend continu gebruik. Het materiaal is lawaaierig en minder vloervriendelijk, maar zeer onderhoudsvriendelijk.


  • Thermoplastische elastomeren hebben een positief effect op de rolweerstand. Dit is laag bij zwenkwielen van dit materiaal. Bovendien laten ze geen sporen na op de vloer.


  • Polyurethaan is over geschikt voor kwetsbare, gelijkmatige vloeren en kan hoge belastingen aan. Het is bestand tegen chemische milieu-invloeden en wordt gekenmerkt door een zeer stille loop.


  • Polyamide en nylon zijn schok- en stootbestendig met een lage rolweerstand, onbreekbaar en temperatuurbestendig. De materialen zijn dus geschikt voor zwenkwielen die zware lasten dragen, vooral in vriesomgevingen. Hun nadeel: ze maken bij het rollen lawaai.


  • Massief rubber en oneffen vloeren zijn een goede combinatie voor zwenk- en bokwielen. De wielen zijn stil, zeer wendbaar en niet duur. Grijze massief rubberen banden laten ook geen strepen na op vloeren.


Meer informatie over de belangrijkste selectiecriteria vindt u in het inkoophandboek Wielen en rollen.Selecteer zwenk- en bokwielen bij VINK LISSEOm de keuze van zwenk- en bokwielen voor u zo comfortabel en gemakkelijk mogelijk te maken, bieden wij u de mogelijkheid om op elke productpagina verschillende instelmogelijkheden te kiezen. Zodra u op een belangrijke selectiefactor hebt geklikt, tonen wij u de best mogelijke combinaties. Goed om te weten:  1. Uitvoering: vrijwel elk wiel is verkrijgbaar als bok- of zwenkwiel, met of zonder stop.


  1. Wiellagers: afhankelijk van het model kunt u kiezen tussen glij-, rol- en kogellagers. Glijlagers worden aanbevolen voor toepassingen in natte ruimten. Voor alle andere toepassingen adviseren wij rol- en kogellagers.


  1. Draagvermogen: om het vereiste draagvermogen van de zwenk- of bokwielen te bepalen, moet de formule ’gewicht van de transportinrichting + last / 3’ worden toegepast. De factor 3 zorgt ervoor dat de wielen het gewicht blijven dragen, ook als niet alle vier de wielen altijd contact maken met de grond.


Als u vragen heeft over zwenk- en bokwielen, helpen wij u graag persoonlijk verder.Deze producten kunnen ook interessant voor u zijn:Wielen voor transportapparaten | TENTE zwenkwielen | Wicke zwenkwielen