mybeachproject Seychellen

Afval krijgt een tweede (strand)leven

Wat doet Stefanie op de Seychellen? Vakantie vieren? Zeker niet. Ze verzamelt afval, maakt er kunst van en houdt zo, met de steun van lokale partijen, de schoonheid van de paradijselijke eilanden in stand. Daar helpen wij, in de geest van 'Equipped for tomorrow', natuurlijk graag bij met onze professionele uitrusting.

Kom hier meer te weten over mybeachproject

en hoe we Stefanie ondersteunen in haar missie om de schoonheid van de Seychellen te behouden

’Hallo, ik ben Stefanie Wichmann. In 2019 ben ik naar de Seychellen gekomen om voor een lokaal reisbureau Duitse toeristen tijdens hun vakantie te begeleiden en ben hier tot vandaag gebleven.

Meteen tijdens mijn eerste strandwandeling zag ik een paar plastic flessen liggen en zo is mijn project eigenlijk begonnen. Een paar dagen later startte ik het Instagram-account mybeachproject. In het begin maakte ik foto's van tassen vol met opgeraapt plasticafval, maar dat leek me op termijn niet erg interessant. Op een gegeven moment zag ik bij bepaalde stukken afval vormen voor me die ik ermee kon leggen op het zand. Dat werd mijn 'ding'. In een jaar tijd heb ik op deze manier zo'n 40.000 stukken plastic verzameld, een hoeveelheid die mij verraste, maar tegelijkertijd ook verontrustte.

Het doel van mijn project is om mijn medemensen op een creatieve manier te prikkelen om bewuster met het milieu om te gaan. Iedereen kan zijn steentje bijdragen en al kan je bijdrage onbeduidend aanvoelen, je kunt er anderen mee inspireren en samen iets wezenlijks bereiken.

Uit afval ontstaat kunst: Frozen
mybeachproject gesponsord door VINK LISSE

De Seychellen staan bekend als een droombestemming met een adembenemende natuur die meer is dan de prachtige stranden. De waarde van deze schat is iets waar we ons hier meer bewust van moeten worden. Wij allemaal, bewoners, gastarbeiders zoals ik en vakantiegangers, zouden dit evenredig moeten ondersteunen en onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Voor de eilandstaat vormt het aangespoelde afval, waarop de mensen op de eilanden weinig invloed hebben, een grote uitdaging. Desondanks kunnen we lokaal nog veel doen om ten eerste minder afval te produceren en ten tweede te zorgen dat het afval niet zomaar in de natuur terechtkomt. Het geeft me veel energie om te zien dat dit in de gemeenschap leeft en dat er iets verandert.

Afgelopen jaar is een groep bevriende bewoners begonnen met het project Fresh Focus. Het is hun doel om jongeren dichter bij de natuur te brengen en manieren aan te reiken die het leven op het eiland kunnen verrijken. Ze organiseren uitstapjes, bouwen kampvuren, leggen wandelpaden aan en onderhouden deze, en zijn van plan binnenkort hun kennis te delen over surfen, slacklinen, klimmen en calisthenics. Als team hebben we al een aantal grotere schoonmaakacties uitgevoerd, waaronder één in het bekende Vallée de Mai, Unesco Werelderfgoed en een toeristische attractie op het eiland. Zo ruimden we in april ongeveer 370 kilo afval in de straat naar de attractie en dat leverde ons veel aandacht en bijval op. Dit is het perfecte moment en iedere stap vooruit, hoe klein ook, is een stap in de juiste richting.’

Als u Stefanie ook wilt helpen bij haar missie, kunt u hier lezen hoe u dat kunt doen:

Stefanies uitrusting