Projecten en referenties

Zwart-wit-denken gevraagd

Bij de nieuwbouw van een productielocatie vertrouwde Zott op de planning en de producten van KAISER+KRAFT: werkplaatsen, koelcellen en koelhallen werden opnieuw ingericht en er werd een nieuw ontwerp gemaakt voor de gemeenschappelijke ruimten.

Het bedrijf Zott

Zott is een grote zuivelfabriek met zetel in het Beierse Mertingen, een dorp met 4000 inwoners dat vrijwel precies tussen München en Neurenberg in ligt. Het familiebedrijf kan terugkijken op een bedrijfsgeschiedenis van meer dan 90 jaar en wordt op dit moment gerund door de derde generatie. Met een omzet van circa 900 miljoen euro en ongeveer 2150 medewerkers is Zott een van de grootste zuivelbedrijven van Europa. Het bedrijf produceert in verschillende fabrieken in Duitsland en Polen yoghurt, dessert- en kaasspecialiteiten en verkoopt zijn melkproducten in meer dan 75 landen. Tot de bekendste Duitse merken behoren onder andere Monte, Zott roomyoghurt en Zotarella (mini-mozzarella).

In 2014 betrad Zott met de introductie van de "Monte Snack" het baksegment en had voor deze lekkernij een andere fabriek nodig bij het hoofdkantoor. De nieuwe productiehal moest in het voorjaar van 2017 operationeel zijn en in eerste instantie werk bieden aan 60 medewerkers. Alleen de inrichting ontbrak nog.

Zott ler
Zott-hoofdvestiging in Mertingen
Zott-hoofdvestiging in Mertingen

Het project

Voor de magazijn- en bedrijfsinrichting van het nieuwe gebouw ging Rudolf Fischer (indirecte inkoop, Zott) dan ook op zoek naar een partner die de inrichting vakkundig plant en implementeert, waarbij aan de strenge hygiëne-eisen van de levensmiddelenindustrie wordt voldaan. Zott nam in 2015 op de intralogistieke beurs LogiMAT contact op met KAISER+KRAFT. De samenwerking tussen de twee bedrijven betrof de inrichting van de werkplaatsen, koelcellen en koelhallen alsook de herinrichting van de gemeenschappelijke ruimten.

De inrichting van gemeenschappelijke ruimten en de valkuilen

Zott ler

De planningsfase van de inrichting van de sociale ruimten begon in juli 2015. Allereerst werden ter plaatse talrijke sessies gehouden voor de samenstelling van de kledingkasten en vond afstemming plaats met het betreffende architectenbureau en de ondernemingsraad van Zott. In mei 2016 werd de inrichting van de gemeenschappelijke ruimten op twee verdiepingen voor een bedrag van € 240.000,- in opdracht gegeven. De hoofdreden daarvoor was het feit dat KAISER+KRAFT in vergelijking met de concurrentie een beter planningsconcept presenteerde.

De grootste uitdagingen bij dit project vormden de extreem strenge hygiënevoorschriften en de speciale eisen van de klant, bijvoorbeeld bij de realisatie van de ontluchtingen van de individuele kledingkastdelen. Dit kon worden opgelost met handmatig te bedienen, zelfregulerende ventilatieroosters in de kledingkasten. Om het afzetten van stof en vuil tegen te gaan, werd voor de zitbanken een doorlopende toplaag van HPL-plaat (hogedruklaminaat) uitgekozen en kregen de vrijstaande kasten een schuin dak. Dit voorkomt bovendien dat de bovenkant van de kledingkasten wordt gebruikt als opbergplaats. Ook mochten de wandkoppeling en de plinten geen hoeken en randen hebben.

De zwart-wit-scheiding bij Zott

Bij een levensmiddelenfabrikant als Zott moet de inrichting van de gemeenschappelijke ruimten voldoen aan de hygiënevoorschriften en zijn er ook hygiënesluizen nodig. Daarnaast vindt er een scheiding in zwarte en witte gebieden plaats. Dit betekent dat gewone kleding (zwart) strikt van de schone werkkleding (wit) moet worden gescheiden. Niet alleen moesten de routes intelligent worden gepland, maar moest per werknemer ook een kledingkast voor de eigen "zwarte" kleding, een kast voor schone werkkleding en een apparatuurkast worden gepland en geïnstalleerd.

Een bijzonder hoogtepunt van het project was dat de ruimten met een deel van de kledingkasten konden worden ingedeeld en dat zo de "toegangscontrole" (dat is de term voor de doorgang van de medewerkers) werd vormgegeven. Zo worden de medewerkers meteen in de juiste volgorde door de hygiënesluizen geleid. Met een dergelijke toegangscontrole door de hygiënesluis wordt de toegang tot de productiegebieden pas vrijgegeven, als de werknemer alle noodzakelijke hygiënische maatregelen heeft getroffen.

Bovendien werden "zwarte gangen" ingericht. Deze zijn strikt gescheiden van de hygiënisch gecontroleerde gebieden en alleen toegankelijk voor werknemers die niet onderworpen zijn aan hygiënische omstandigheden – en natuurlijk voor de leveranciers van schone werkkleding. Maar hoe komt het personeel in de hygiënisch gecontroleerde zone dan bij de schone kleren, zonder de zwarte gangen te betreden? Via de kledingkasten!

Van zwart naar rood

Maar laten we bij het begin beginnen. De gemeenschappelijke ruimten zijn onderverdeeld in verschillende hygiëneniveaus, gekenmerkt door kleuren. Aan het begin van het werk starten de medewerkers bij zwart (hygiëneniveau 0) en gaan van daaruit naar de groene zone (hygiëneniveau 1). Hier bergen ze een deel van hun persoonlijke kleding op en kunnen hun schoenen op een drooginstallatie voor laarzen te drogen zetten, die overigens ook bij KAISER+KRAFT werd gekocht.

Zott ler

Bij de muren lijkt het erop alsof de werknemers ingebouwde, stalen wandkasten voor zich hebben. In werkelijkheid hebben de kledingkasten echter een opening naar de gang achter de wand: in het hoedenvak aan de achterkant van de kledingkast voor schoon goed is een kleine deur aangebracht, waardoor dagelijks steriele werkkleding voor de medewerkers in de kast wordt gelegd. De leverancier van schone werkkleding hoeft daarom het hygiënegebied niet te betreden, maar kan de kleding vanuit de zwarte gang in de kast leggen. Hetzelfde principe paste KAISER+KRAFT overigens ook toe voor verzamelbakken voor vuile werkkleding. In de daaropvolgende gebieden, oranje en rood, trekken de medewerkers onder andere hun werkkleding aan en bergen zij persoonlijke bezittingen op. Aan het einde van de dag gaat het in omgekeerde volgorde terug naar het begin. De kledingkasten voor de gemeenschappelijke ruimten werden in september 2016 geleverd door KAISER+KRAFT, in december werden ze geplaatst en in januari 2017 in gebruik genomen.

Zott ler

De volgende stap: koelcellen en werkplaats

Zott ler

Bij een volgende opdracht zorgde KAISER+KRAFT ook voor alle stellingen voor de koelcellen en de complete werkplaatsinrichting van Zott. Het projectteam stuitte in de koelcellen op een geheel andere uitdaging dan bij de gemeenschappelijke ruimten. Hier lag de focus op het statische ontwerp, dat KAISER+KRAFT in nauwe samenwerking met zijn stellingcontroleurs ontwikkelde, overeenkomstig de wensen van de klant. De oplossing was om al tijdens de bouwfase de IPE-profielen (stalen balken met I-profiel) als lastverdeler in de bodem te gieten. Opdat de palletstellingen later ook konden worden geïnstalleerd, werden in het voorstadium al draadstangen vastgelast. De monteurs moesten voor de stalen stellingen werken met een nauwkeurigheid van precies 2,5 mm.

Natuurlijk kreeg de klant de statische berekening door KAISER+KRAFT erbij geleverd, evenals de documentatie en de eerste keuring van het systeem. Alle zwaarlaststellingen werden thermisch verzinkt geleverd. Ook de werkplaatsen en het bijbehorende stellingsysteem van twee verdiepingen werd in april 2017 geleverd en gebruiksklaar gemaakt.

De eindconclusie van de projectleider Béla Bezold van KAISER+KRAFT: “De strenge hygiënische voorschriften bij een levensmiddelenfabrikant zoals Zott laat geen ruimte voor compromissen. Daarnaast was er behoefte aan op maat gemaakte productoplossingen. Voor dit project was werken op detailniveau en een exacte vertaling van de specifieke behoeften een interessante en uitdagende opgave”.

Terug naar de projectpagina

Zott ler
Rudolf Fischer en Béla Bezold bij de oplevering
Rudolf Fischer en Béla Bezold bij de oplevering

Contact voor advies, planning en benodigdhedenanalyse

Voor een complete projectontwikkeling, zoals uitrusting van uw bedrijf, magazijn of kantoor vindt u bij ons alles onder één dak. Bel met onze projectadviseurs.